Wat moet je doen bij een daklekkage


In ons kikkerlandje hebben wij behoorlijk vaak te maken met regenbuien. Inmiddels zijn wij allen voorbereid en liggen de regenpakken en paraplu’s al klaar bij de voordeur. Regen is erg vervelend, maar het is nog vervelender als jij ontdekt dat jouw dak lekt tijdens de regenbui. Wat moet je doen?

Het komt helaas nog regelmatig voor dat bewoners een lek in het dak ontdekken. Dit is vaak opmerkelijk tijdens slecht weer, doordat er dan veel water op hetzelfde moment naar binnen wringt. Indien jij dit, of een vergelijkbare situatie, momenteel ervaart, zal ik jou in dit artikel proberen te helpen. Hierin leg ik uit wat jij kunt doen op het moment dat het dak lekt tijdens een regenbui.

Waterschade beperken

Hoogstwaarschijnlijk en hopelijk is dit het eerste wat jij zult doen als jij het lek ontdekt. Het is verstandig om kostbare spullen en meubilair dat mogelijk aangetast kan worden door het water te bedekken met plastic. Daarbij is het aan te raden om een emmer onder het lek te plaatsen, zodat het water opgevangen zal worden en zich niet zal verspreiden. Indien jij zeker bent van de locatie van het lek, en dus de locatie waar het water zich opstapelt, is het slim om een gat te maken in het plafond, zodat het water gecontroleerd naar beneden zal stromen en de schade daardoor beperkt blijft.

De oorsprong vinden

Indien jij de situatie onder controle hebt, is het belangrijk om het dak te laten repareren. Een dak reparatie kan echter pas plaatsvinden als de regenbui is gestopt. Het is overigens ook niet verstandig om deze klus uit te stellen, doordat de schade hierdoor groter kan worden.

De werkelijke plek van het lek is echter lastig te vinden, doordat het water op de ene plek binnenkomt, maar op een andere plek zichtbaar wordt voor de bewoners. Indien jij al een vermoeden hebt van de locatie van het lek, is het verstandig om dit door te geven aan de dakwerkers. Dit kan het gehele proces versnellen.

De meest voorkomende oorzaken

In de meeste gevallen wordt een daklekkage veroorzaakt door kapotte of gescheurde dakpannen. Hierdoor kan het water gemakkelijk de woning binnendringen en schade aanrichten. Indien jij merkt dat de dakpannen onbeschadigd zijn, is het ook mogelijk dat de lekkage te maken heeft met de verstopte dakgoten. Hierdoor zal het regenwater zich ophopen en uiteindelijk een andere doorgang zoeken. Helaas leidt die andere doorgang vaak tot lekkage.