Regelmatig het dak inspecteren

dak inspecteren

Een dak moet allerlei soorten weer kunne doorstaan. In Nederland hebben we allerlei weertypes, van regen tot hagel, van sneeuw tot ijzel, het dak krijgt aardig wat te verduren. Niet gek dan ook dat er zo nu en dan eens wat lek raakt. Daarom is het helemaal niet zo gek om zo nu en dan een dakinspecteur langs te laten komen.

Wat doet een dakinspecteur?

Een dakinspecteur zal een kijkje nemen op je dak (dat zal je vast niet verbazen) en zal dan vooral letten op een aantal dingen. Hij zal veel kijken naar de dakpannen. Het is belangrijk dat deze allemaal heel zijn en goed liggen. Het wil nog wel eens gebeuren dat er één breekt, of van het dak af waait. Het is zaak om dit op tijd op te merken, zodat de schade snel weer hersteld kan worden. Anders zal er allemaal water onder de pannen komen en dat kan op ten duur gaan leiden tot een lek. Ook zal hij letten op de dakgoten. De afwatering is erg belangrijk voor het dak. Als deze verstopt is, dan zal het water blijven staan in de goten en mogelijk overstromen, wat ook voor een lek dak kan zorgen.

Regelmaat is van belang

Het is erg goed om dit soort inspecties met enige regelmaat te laten uitvoeren. Op die manier kan je ervoor zorgen dat  een lek snel opgespoord wordt, of kan worden voorkomen. Als je een lek pas erg laat vindt, dan kan er al meer schade zijn, wat als gevolg zal hebben dat de reparatie veel meer geld zal gaan kosten. Als je heel veel pech hebt is het water dan al door de hele dakconstructie verspreid en zal die helemaal moeten worden vervangen, wat erg veel tijd gedoe en geld kan kosten.

Al te laat?

Heb je al druppels die door het dak heen komen en muren die geel zijn van het vocht? Tja… dan is het wel duidelijk dát er een lek is, maar dan nog is het goed om een lekdetectiebedrijf in te zetten, om de precieze plek van het lek zo snel mogelijk te vinden. Want ook dan geldt dat je het zo snel mogelijk wil fixen, aangezien de schade anders alleen maar erger zal worden. Dit soort bedrijven hebben vaak speciale technieken om een lek te vinden, wat vaak nog een paar meter kan zitten van waar het door het dak heen komt.