Philips Lighting krijgt beursnotering aan Euronext

Lighting

De lichtafdeling van Philips, Philips Lighting, krijgt een beursnotering. Dat heeft Philips recentelijk besloten. Het nieuws dat Philips Lighting een notering aan de Amsterdamse Euronext beurs krijgt komt niet geheel als een verrassing. Het bedrijf biedt aanvankelijk slechts 25 procent van de aandelen aan, maar de verwachting is dat dit na verloop van tijd toeneemt.

Philips had vorig jaar nog geprobeerd om Lighting te verkopen aan investeringsmaatschappijen. Aan het einde van dit traject bleek toch dat de biedingen niet naar verwachting waren. Een aantal jaren terug is Philips begonnen met opsplitsen: Consumer Lifestyle en Healthcare zijn hierbij ondergebracht onder HealthTech; Philips Lighting is geheel zelfstandig geworden. Doordat deze laatste divisie niet gekocht is door investeerders, gaat Philips Lighting nu definitief de beurs op.

Philips blijft aanvankelijk wel hoofdaandeelhouder. Slechts 25 procent van de aandelen wordt op de Euronext beurs aangeboden. De bedoeling is wel om de komende jaren van positie te veranderen. Uiteindelijk is het doel om de Lighting tak geheel te verkopen en volledig te gaan focussen op gezondheidstechnologie. Om deze overgang te versnellen heeft Philips er voor gekozen om de aandelen beschikbaar te stellen voor zowel institutionele als particuliere beleggers.

Door topman Frans van Houten wordt er gesproken van een ‘historische beslissing’. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de splitsing van Philips zijn vruchten zal afwerpen voor beide divisies. De opkomst van led-verlichting en afname van conventionele verlichting hebben Philips Lighting in de afgelopen anderhalf jaar erg goed gedaan, aldus van Houten. Hij verwacht dat de tak zich dan ook in de komende jaren winstgevend zal gaan ontwikkelen. De omzet van Philips Lighting was vorig jaar al meer dan 7 miljard euro.

De beursgang wordt naast Philips ook door een aantal andere partijen mogelijk gemaakt. De ‘Joint Global Coordinators’ zijn hierbij JP Morgan en Goldman Sachs. De Joint Bookrunners bestaan uit Societe Generale, Morgan Stanley, ING en Citigroup, terwijl Rabobank en ABN Amro de Co-Bookrunners zijn. Als laatste wordt het financieel adviseurschap door N M Rothschild & Sons Limited bekleed.