Een schoorsteen laten vegen is erg belangrijk


Een schoorsteen laten vegen is erg belangrijk. Zeker als je regelmatig je open haard aan hebt is het heel belangrijk dat je regelmatig je schoorsteen vegen laat. Dit kan veel ellende en gedoe voorkomen.

Brandgevaar

Ieder jaar weer zijn er in Nederland enkele honderden schoorsteen branden. Dit zijn branden die ontstaan in de schoorsteen door aangekoekt vuil. Dit is een zeer problematisch iets aangezien dit ervoor kan zorgen dat er een grotere brand ontstaat. Dit soort brandjes lopen vrijwel altijd goed af, maar het kan natuurlijk net mislopen als de brand niet op tijd wordt opgemerkt. Voor veel verzekeringen is het ook verplicht om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Je moet dus een schoorsteenveger Delft laten langskomen jaarlijks dan om je verzekering te laten werking. Veel verzekeringen willen een certificaat van een schoorsteenveger Zoetermeer dat de schoorsteen is geveegd minimaal één keer per jaar. Als je dit niet doet zal eventuele schade door een schoorsteen brand niet vergoed worden door die verzekering.

Het vegen

Het principe van de schoorsteen vegen is simpel: je hebt een veger en die haal je door de schoorsteen om hem te vegen. De schoorsteen veger zal een soort lang touw meenemen met daaraan de bezem en deze laat hij van boven of van onder door de schoorsteen gaan. Als hij dit van boven doet doet hij dit vanaf het dak en laat hij hem naar beneden zakken als hij dit van onder doet gaat hij door de open haard heen en zal hij de bezem dus omhoog duwen. Beide methodes zijn effectief en het maakt niet heel veel uit welke er wordt ingezet. Het gaat erom dat er met de bezem korte metten gemaakt kan worden met het aangekoekte vuil dat zich in de schoorsteen ophoopt, wat zorgt voor brandgevaar. 

Nesten

Nog iets wat de veger op kan lossen is de aanwezigheid van nesten in de schoorsteen. Als er een vogelnest in de schoorsteen gebouwd wordt dan kan dat er voor zorgen dat de door luchting van de schoorsteen in gevaar komt. Dit kan ook het brandgevaar verhogen en zeker met de takjes die goed brandbaar zijn van het nest kan dit best gevaarlijk worden. Ook kan het zijn dat er een wespennest in de schoorsteen zit, maar dit is erg zeldzaam. Dit soort dingen kunnen er gewoon uitgehaald worden door een schoorsteenveger wat hij gewoon op hetzelfde moment zal doen als het roet.